Дата публікації:
11 лютого 2022
Кількість переглядів:
348
Поділитися:

Стійкі до антибіотиків бактерії, які утворюють колонії у тому числі й на медичному устаткуванні, викликають серйозні побоювання у пацієнтів клінік та лікарень.

Вчені із Саудівської Аравії знайшли спосіб скоротити їх число за допомогою полімерного матеріалу, який змінює колір та активує антимікробні ферменти при виявленні бактеріального забруднення. Дослідження було опубліковано у журналі Advanced Healthcare Materials.

Якщо бактерії, що живуть у слині, постійно взаємодіють з багаторазовими стоматологічними інструментами, наприклад з рентгенографічними пластинами, то вони можуть утворити біоплівку - конгломерат мікроорганізмів, клітини яких прикріплені один до одного. Це робить їх особливо небезпечними. Щоб вирішити цю проблему, вчені запропонували покривати прилади полімерами, в які вкраплені нанокристали, що видяляють іони срібла. Проте просування цієї технології ускладнюється через вилуговування наночастинок.

Полезная информация Archives - АКВАЭФФЕКТ

Тоді Нівеєн Хашаб та Шахад Алсаїрі з науково-технологічного університету імені короля Абдулли вирішили додати до полімеру наночастинки золота, оброблені ферментами лізоциму, які захищають частинки від патогенів. Зазвичай такий матеріал випромінює червоне флуоресцентне свічення, але при зіткненні лізоциму з бактеріями свічення припиняється та вивільняється антибіотик.

Під час експериментів з кишковою паличкою (Escherichia coli) вилуговування наночастинок з матеріалу було найменшим. Крім того, дослідники перевірили свою теорію на стоматологічній пластині з полімерним покриттям і без покриття, і перша дозволяла оцінювати бактеріальне забруднення набагато швидше та простіше: для цього на пластину достатньо посвітити ультрафіолетовою лампою.

 

Сумський державний університет,
Кафедра прикладного матеріалознавства і технології конструкційних матеріалів,
Центральний корпус, аудиторія Ц-202,
вул. Харківська, 116
м. Суми, Україна, 40007


Телефон: +38 0542-64-09-49
E-mail: info@pmtkm.sumdu.edu.ua

У разі використання матеріалів із сайту кафедри прикладного матеріалознавства і технології конструкційних матеріалів посилання на ресурс обов’язкове!

pmitkm.teset.sumdu.edu.ua