Дата публікації:
30 грудня 2021
Кількість переглядів:
361
Поділитися:

Екологічно чистий глітер (англ. glitter — «блищати», «сяяти») отримує свій колір від рослин, а не від пластику. Дрібні композиції в целюлозі відбивають світло особливим чином, створюючи яскраві відтінки.

Проблема в тому, що блискучі та мерехтливі пігменти часто виготовляються з використанням токсичних, забруднюючих матеріалів. Блискучий новий матеріал з рослинних інгредієнтів може слугувати альтернативою.

Пігменти часто виготовляються з використанням токсичних сполук або забрудненого мікропластика. Вони забруднюють не лише оселю, а й призводять до засмічення навколишнього середовища.

Нова, нетоксична, біорозкладна альтернатива може вирішити цю проблему. У матеріалі використовується целюлоза — основний компонент стінок рослинних клітин — створює нанорозмірні візерунки, які викликають яскраві структурні кольори. Такий матеріал можна було б використовувати для виготовлення екологічно чистих блискіток і блискучих пігментів для фарб, косметики або упаковки, повідомляють дослідники в Nature Materials.

Натхненням для використання целюлози стала африканська рослина Pollia condensata, яка дає яскраві, райдужні блакитні плоди, які називаються мармуровими ягодами. Крихітні візерунки целюлозних волокон на клітинних стінках ягід відображають певні довжини хвилі світла, щоб створити фірмовий відтінок. «Я думала, що якщо рослини можуть це зробити, то ми зможемо це зробити», — стверджує хімік Сільвія Віньоліні з Кембриджського університету.

Віньоліні та її колеги видобули водянисту суміш, що містить целюлозні волокна, і налили її на пластик. Коли рідина висохла та утворилась плівка, стрижневі волокна осідали в структури у вигляді спіралей, що нагадували гвинтові сходи. Фактори налаштування, такі як крутизна цих сходів, змінили довжину хвилі світла, відображену целюлозними композиціями, і, отже, колір плівки.

Це дозволило дослідникам, подібно казковим персонажам, які прядуть солому в золото, перетворити свою прозору рослинну суспензію в метрові мерехтливі стрічки у веселці кольорів. Потім ці зрізи можна було відклеїти від пластикової платформи й подрібнити, щоб зробити блиск.

Ця блискуча стрічка містить крихітні композиції з екологічно чистої целюлози, які особливим чином відбивають світло, щоб надати матеріалу колір.

 «Ви можете використовувати будь-який тип целюлози», — каже Віньоліні. Її команда використовувала целюлозу з деревної целюлози, але могла використовувати фруктові шкірки або бавовняні волокна, що залишилися від текстильного виробництва.

Дослідникам потрібно перевірити вплив їх новомодного блиску на навколишнє середовище. Але Віньоліні налаштована оптимістично, адже матеріали, що містять такі натуральні інгредієнти, мають світле майбутнє.

Матеріал з сайту ScienceNewshttps://www.sciencenews.org/article/glitter-eco-friendly-green-alternative-cellulose-plant-color 

Сумський державний університет,
Кафедра прикладного матеріалознавства і технології конструкційних матеріалів,
Центральний корпус, аудиторія Ц-202,
вул. Харківська, 116
м. Суми, Україна, 40007


Телефон: +38 0542-64-09-49
E-mail: info@pmtkm.sumdu.edu.ua

У разі використання матеріалів із сайту кафедри прикладного матеріалознавства і технології конструкційних матеріалів посилання на ресурс обов’язкове!

pmitkm.teset.sumdu.edu.ua