Дата публікації:
12 березня 2021
Кількість переглядів:
388
Поділитися:
11 березня для студентів 3 курсу (групи МТ-81) ст. викладачем кафедри ПМ і ТКМ Христиною Берладір в рамках вивчення дисципліни «Дефектоскопія і методи структурного аналізу матеріалів та виробів» організовано екскурсію в Центр колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія матеріалознавства геліоенергетичних, сенсорних та наноелектронних систем», який є структурним підрозділом науково-дослідної частини Сумського державного університету.
 
Призначений для вимірювань лінійних розмірів, форми, орієнтації та інших параметрів наноструктур і мікрорельєфу поверхонь різних об'єктів.

Дозволяє вивчити нанохарактерістіки металів і сплавів; окислення / корозії; зварювання, полірування; магнітних матеріалів і надпровідників; керамічних, композитних і полімерних матеріалів; геологічних розрізів, мінералів; м'яких матеріалів: полімерів, фармацевтичних препаратів, фільтрів, гелів, тканин, рослинних матеріалів тощо, а також проводити елементний аналіз досліджуваного зразка методом рентгенівської енергодисперсійної спектроскопії;

 Андрій Логвинов, м.н.с. кафедри електроніки, загальної та прикладної фізики ознайомив студентів з принципом роботи рентгенівського дифрактометра ДРОН-3М 

Призначений для широкого кола рентгеноструктурних досліджень різних матеріалів.
Дозволяє проводити дослідження структури кристалічних і аморфних матеріалів, а саме:

  • точно визначити параметри решітки кристалічних речовин;
  • визначити розміри кристалітів;
  • вивчити напружений стану речовини;
  • дослідити текстуру та провести фазовий аналіз;
  • вивчити структурні зміни, що відбуваються в деформованих металах при нагріванні;
  • визначити аморфність речовини.

  

 

 

Сумський державний університет,
Кафедра прикладного матеріалознавства і технології конструкційних матеріалів,
Центральний корпус, аудиторія Ц-202,
вул. Харківська, 116
м. Суми, Україна, 40007


Телефон: +38 0542-64-09-49
E-mail: info@pmtkm.sumdu.edu.ua

У разі використання матеріалів із сайту кафедри прикладного матеріалознавства і технології конструкційних матеріалів посилання на ресурс обов’язкове!

pmitkm.teset.sumdu.edu.ua